Amelié
Prunus dulcis
Rosaceae
Àutri noum : Amendié, Ameié.
Nom en français : Amandier.
Descripcioun :Aubre bèn couneigu e eisa de recounèisse que siegue en flour, emé si fueio o sis amelo (amendo). Se saup pas toujour que l'amelié (l'amendié) nous vèn di relarg d'Iran e d'Afganistan via la Grèço. Li vièis aubre rèston longtèms en plaço e fan de pichot.
Usanço :Au nostre, lis amelo servon à adouba d'ùni sucrarié coume lou nougat, mai soun peréu requisto dins li plat sala. Sabès que lis amelo amaro soun empouisounanto e mourtelo que caupon d'acide cianidrico. L'òli d'amelo èi vertuouso pèr sarra li plago e contro l'inflamacioun. La ligno èi bono pèr l'ebenistarié.
Port : Aubre
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Prunus
Famiho : Rosaceae
Ordre : Rosales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printems
Ivèr
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Roucaio
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb.,1967
Sarsifi
Tragopogon porrifolius subsp. eriospermus
Asteraceae Compositae
Àutri noum : Salsifi, Racino.
Noms en français : Salsifis blanc, Salsifis à feuilles de poireau.
Descripcioun :Lou sarsifi trachis d'eici d'eila dins li prado umido proche de mar. Se pòu trouba naturalisa qu'èi cultiva. Es un barbabou di flour roso, grand e verdau. Pamens li petalo soun mai longo (gaire pu courto que li bratèio) e retoumbon pas à la flourido, au contro di barbarbou que podon agué de flour claro.
Usanço :A li mémis usanço que lou barbabou. Èi cultiva pèr sa racino bèn couneigudo e richo en inulino. Li fueio soun tambèn bono pèr l'ensalado champanello.
Port : Grando erbo
Taio : 50 à 150 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Tragopogon
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Tribu : Cichorieae
Ordre : Asterales
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : 3,5 à 5 cm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 400 m
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Mai à jun
Liò : Prado umido
Estànci : Mesoumediterran
Couroulougi : Estenoumediterrano-Nord
Ref. sc. : Tragopogon porrifolius subsp. eriospermus (Ten.) Greuter,
(= Tragopogon eriospermus Ten., 1823 )